Loopbaancoaching geeft richting

Misschien ben jij al een tijdje aan het werk maar voel je dat er iets niet helemaal lekker loopt. Dan is het goed om eens te kijken naar wat bij je past. Misschien past je huidige werk namelijk helemaal niet bij je. Daarom kan loopbaancoaching je daarbij helpen. Je kunt hiervoor met iemand in gesprek gaan, met een loopbaancoach bijvoorbeeld. Deze persoon kan je helpen bij het ontdekken van je kwaliteiten, talenten en waarden. Als je deze in kaart hebt gebracht kan je aan de slag gaan met het matchen van een geschikte baan. De context is namelijk belangrijk bij het vinden van een passende baan. Als je dit doet zul je merken dat je gelukkiger wordt in je baan en wie gelukkiger wordt presteert beter. Deze assumptie is vaak genoeg onderzocht. Zorg er dus voor dat je iets vindt wat bij je past. Loopbaancoaching loont!

loopbaancoaching

Kwalitatief goede loopbaancoaching

Voordat je aan loopbaancoaching begint is het erg belangrijk dat je een goede loopbaancoach in handen neemt. Er zit namelijk veel verschil in kwaliteit tussen loopbaancoaches. Als je dit niet goed in de gaten houdt kan je iemand treffen die niet goed waar hij of zij mee bezig is. Dat is natuurlijk niet fijn en dat kan er zelfs voor zorgen dat je op het verkeerde been wordt gezet. Daarom moet je kijken naar certificaten, opleidingen maar vooral klantervaringen! Klantervaringen geven aan hoe iemand presteert, het beste is om gewoon eens in contact te komen met oude klanten. Goede loopbaancoaching wordt gekenmerkt door zijn of haar methodes. Deze kunnen het beste wetenschappelijk onderbouwt zijn, dan weet iemand waar hij of zij mee bezig is. Anders dreigt het gevaar om te werken vanuit persoonlijke ervaringen of onterechte aannames. Ga in gesprek met verschillende loopbaancoaches en kijk waar zij goed in zijn.

Waarom psychologie belangrijk is

Psychologie is de studie van mensengedrag. Het is dus een wetenschappelijke richting en beroep waarbij mensen aan de universiteit hebben moeten gestudeerd. Veel coaches hebben geen psychologie achtergrond waardoor ze verkeerde aannames kunnen maken en zelfs schadelijke adviezen kunnen geven. Dit is natuurlijk heel link, dit mag en kan niet gebeuren. Toch wijst de praktijk zich anders uit en dat is erg jammer. Loopbaancoaching is erg breed en daarom zijn onderbouwde methodieken en werkwijzen belangrijk voor de kwaliteit. Iedereen kan zich loopbaancoach of psycholoog noemen en starten met loopbaancoaching. Daarom is het super belangrijk dat je goed gaat kijken naar de kwaliteit van de opleidingen die iemand heeft gehad. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld goed te kijken naar iemand zijn curriculum Vitae. Dit helpt een goede indicatie geven van wie de persoon is.

Ga het gesprek aan

Ga het gesprek aan als je meerdere coaches wilt spreken. Dat kan helpen om een inschatting te maken welke coach het beste bij jou past. Als je dit gedaan hebt kun je er snel achter komen met welke coach jij wilt starten. De juiste coach met de juiste klik is enorm belangrijk. Veel succes met het zoeken naar de juiste loopbaancoaching. Loopbaancoaching is erg nuttig dus het loont om goed uit te zoeken welke loopbaancoaching bij jou past.